Βελονισμός - Ιριδολογία - Τεστ Τροφικής Δυσανέξειας Best - Βιοσυντονισμός    

Επικοινωνία - Links - Κατεβάστε τα αρχεία Best (Downloads)   

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Στο μάθημα της ιστορίας της Ιατρικής οι Ελληνες φοιτητές διδάσκονται, ότι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε κάποια αιχμηρά αντικείμενα για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών τρυπώντας ή πιέζοντας το δέρμα των ασθενών. Τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ώστε να γνωρίζουμε το πόσο βαθιά είχε εντρυφήσει ο Ιπποκράτης σ’ αυτήν την τεχνική, σίγουρα όμως, ο πατέρας της Ιατρικής δεν ήταν κινέζος.

Μέχρι τώρα, ο Ελληνας ασθενής δυσκολεύεται να δεχθεί μια ιατρική που μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς να χρησιμοποιεί φάρμακα, γεγονός που οφείλεται μάλλον στην προπαγάνδα που έχει υποστεί από ιατρικούς κύκλους για τη χρησιμότητα των φαρμάκων, καθώς και στο γεγονός ότι ο Βελονισμός έχει περάσει σαν μια «εναλλακτική

θεραπεία» που ανάγεται στο χώρο της «κινέζικης παράδοσης» και συνεπώς ταυτίζεται με μια «άλλη λογική» που δε συμβαδίζει με τη δυτική σκέψη, άρα, δεν την αποδεχόμαστε ως έγκυρη.

Ομως, από τα πράγματα αποδεικνύεται ότι η Ιατρική αυτή, όχι μόνο δεν έχει τίποτα εξωτικό ή ανεξήγητο, αλλά κι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τη συγχέουμε με την παραϊατρική ή με τους ευρύτατα διαδεδομένους στη χώρα μας τσαρλατανισμούς.

Και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει στα Πανεπιστήμια της έδρα βελονισμού, αποκαθιστά ήδη ένα μέρος της αλήθειας. Το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, παρά τη θέληση των φαρμακοβιομηχανιών αναγκάστηκε μόλις το 1980 να τον αναγνωρίσει επίσημα ως Ιατρική Πράξη δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με τις παθήσεις στις οποίες δρα αποτελεσματικά, αποκαθιστά ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας επίσης.

Μια Ιατρική Επιστήμη ηλικίας 5 χιλιάδων ετών.

«Τα Χρονικά της Εσωτερικής Ιατρικής του Κίτρινου Αυτοκράτορα» που αναφέρονται ως η αυθεντική ιστορία του βελονισμού, πρόκειται μάλλον για μια βαθμιαία συλλογή στοιχείων και σχολίων μέσα στους αιώνες, που η πρώτη τους καταγραφή έγινε την εποχή του Κίτρινου Αυτοκράτορα, ιδρυτή του Κινέζικου Έθνους, την 5η χιλιετία π.Χ. Η καταγωγή του όμως, ανάγεται στην προϊστορία όπως αποδεικνύεται από ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών στη Ν. Κορέα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αιχμηρές πέτρες με τις οποίες τρυπούσαν το δέρμα. Στη συνέχεια οι πέτρες αντικαταστάθηκαν με βελόνες από κόκαλο, και όταν ανακαλύφθηκε το μέταλλο, οι βελόνες φτιάχνονταν από ασήμι και χρυσό.

Σήμερα για την κατασκευή των βελονών χρησιμοποιείται και ατσάλι, χαλκός ή πλατίνα.

Ο Βελονισμός αναπτύχθηκε στην Κίνα, παράλληλα με τη φιλοσοφία του Ταοϊσμού που διαπιστώνει, ότι το σύμπαν λειτουργεί σε μια διαρκή κυκλική κίνηση. Χαρακτηριστικό αυτής της κίνησης είναι οι μεταβολές, και σ’ αυτή την αρχή υπακούει η φύση και ο άνθρωπος. Είναι ο ίδιος ο κύκλος της ζωής όπως εκδηλώνεται μέσα από μια συνεχή εναλλαγή των εποχών, των στοιχείων της φύσης που βρίσκονται σε μια απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους όπως το φως με το σκοτάδι, το αρσενικό με το θηλυκό, το θετικό με το αρνητικό, το πάνω με το κάτω και ούτω καθεξής. Κάθε διατάραξη αυτής της ισορροπίας των αντιθέτων «πόλων» που στα κινέζικα είναι το ΓΙΝ και ΓΙΑΝΓΚ, σημαίνει ανωμαλία τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο.

Σημείο εκκίνησης της κινέζικης ιατρικής σκέψης λοιπόν, ήταν η διάκριση όλων των στοιχείων του ανθρώπινου σώματος με βάση τα χαρακτηριστικά Γιν και Γιανγκ. Από τη συνεχή αλληλεπίδραση αυτών των δυναμικών ροπών γεννιέται το Τσι, η ζωτική ενέργεια του ανθρώπου. Αυτή η ενέργεια κυκλοφορεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα σε συγκεκριμένα κανάλια, τους 14 μεσημβρινούς. Σε κάθε λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού αντιστοιχούν συγκεκριμένοι μεσημβρινοί, πάνω στους οποίους βρίσκονται ενεργειακοί κόμβοι, τα «ενεργά σημεία» του βελονισμού. Από την αρμονική ροή της ενέργειας του σώματος μέσα στους μεσημβρινούς, εξαρτώνται οι ζωτικές του λειτουργίες.

Όταν η ροή διαταράσσεται, υπάρχει άρρωστη ροή ενέργειας. Όταν η ενεργειακή ροή χάνεται το σώμα πεθαίνει. Στόχος ταυ βελονισμού, είναι να διορθώσει κάθε διαταραχή της ενεργειακής μας ροής, να αποκαταστήσει δηλαδή την ισορροπία του σώματος με την εισαγωγή βελόνων στα σημεία των μεσημβρινών που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη αρρώστια, ελαττώνοντας την υπεραφθονία ενέργειας σε κάποια περιοχή ή αναπληρώνοντας την έλλειψη της.

Η επιστήμη, έχει αποδείξει την ύπαρξη των μεσημβρινών μετρώντας την ηλεκτρική αντίστάση του σώματος, στα σημεία όπου μπαίνουν οι βελόνες ενώ έχει διαπιστωθεί ότι όταν ένας οργανισμός ασθενεί, τα σημεία που αντιστοιχούν στην ασθένεια πονούν, όταν τα πιέσεις.

Τελικά, με τον κατάλληλο συνδυασμό, οι βελόνες, μπαίνουν στο δέρμα επιφανειακά, ενώ ο ασθενής νιώθει ένα ελαφρό τσίμπημα και δρουν για 15 με 20 λεπτά. Ανάλογα με την ασθένεια, ένας κύκλος από 5 με 10 επισκέψεις μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Σαν το ανώτατο όργανο υγείας , η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μετά από μεγάλους βελονιστές, θεώρησε το βελονισμό ως ιατρική το 1980, εκδίδοντας και τη λίστα θεραπευτικών ενδείξεων του βελονισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι η λίστα αυτή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη , αλλά , είναι δύσκολο να επέμβουμε σε κάποια πράγματα που η δυτική ιατρική τα έχει σαν ταμπού. Στην Ελλάδα ο βελονισμός εφαρμόζεται από το 1960 σε ιδιωτικό επίπεδο. Φυσικά , για να εξασκήσεις βελονισμό , πρέπει να έχεις δίπλωμα ιατρικής. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ορίζει ότι η εφαρμογή του βελονισμού θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς, ειδικά εκπαιδευμένους στο βελονισμό και όχι από μη γιατρούς , οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα υγείας κι αν κάνουν. Η φοίτηση σε τμήματα βελονισμού διαρκεί 3-4 χρόνια. Υπάρχουν και «ταχύρυθμα» τμήματα, όχι για να εξασκήσεις , αλλά για να ενημερωθείς πάνω στο βελονισμό , αυτό όμως δεν είναι η «εξειδίκευση» που ζητάει το Υπουργείο. Τώρα ,στην Ελλάδα, υπάρχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Βελονιστών..

Τα αποτελέσματα όμως είναι σαφή ,κι αυτό ο κόσμος το βλέπει. Δεν μπορεί να ζήσει μια τέχνη για 6000 χρόνια χωρίς να έχει αποτελέσματα. Θα είχε σβήσει διαφορετικά.

 Στην Ελλάδα ,για τον κόσμο ο βελονισμός λειτουργεί μόνο ως θεραπεία. Θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, να ενημερωθούν οι Έλληνες για να φτάσουμε στο επίπεδο της πρόληψης με βελονισμό. Πάντως είναι σημαντικό ,γιατί με το βελονισμό μπορείς να προλάβεις κάποια προβλήματα, βλέποντας τη ροή των μεσημβρινών του ασθενούς και γνωρίζοντας το ιστορικό του. Σαφώς ,η πρόληψη είναι ο πρώτος παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας μας.

Στη βελονοθεραπεία δεν υπάρχουν ασθένειες υπάρχουν ασθενείς»

Εάν έχουμε για παράδειγμα , δέκα άτομα , με την ίδια αλλεργία οι βελόνες στο κάθε άτομο θα μπουν σε τελείως διαφορετικά σημεία.. Για τα ίδια άτομα, η θεραπεία είναι διαφορετική. Γιατί κάθε σώμα έχει άλλη ιδιοσυγκρασία , έχει άλλη ενέργεια και πρέπει ο βελονιστής να βρει τη συνταγή για τον καθένα. Ο βελονιστής προσεγγίζει τον άνθρωπο. Βλέπει την ψυχή του, βλέπει το σώμα του, πως λειτουργεί, ισορροπώντας λοιπόν το σώμα του, θεραπεύεται και η αλλεργία

 Αυτή η διαφορά στα σώματα , είναι η διαφορά στην ενεργειακή ροή των ατόμων;

Είναι θέμα κληρονομικότητας ,είναι θέμα τρόπου ζωής. Καλή ή κακή διατροφή σωματική άσκηση ή όχι, αυτά διαμορφώνουν διαφορετική ενεργειακή ροή.  

Το άγχος, το stress, διαταράσσουν την ενεργειακή ροή του ατόμου , συνεπώς και την υγεία του. Ισορροπώντας με το βελονισμό την ενεργειακή ροή , το άτομο χαλαρώνει και τα προβλήματα όπως αϋπνίες, κατάθλιψη, θεραπεύονται.

 Ας έρθουμε τώρα στη διάγνωση. Μπορεί ο βελονιστής να κάνει τη διάγνωση χωρίς τη βοήθεια της δυτικής ιατρικής ;

Γιατί να μην χρησιμοποιούμε την δυτική ιατρική στο να κάνουμε μια εξέταση αίματος, μια ακτινογραφία… Ο βελονισμός είναι συνεργασία της δυτικής με την ανατολική ιατρική. Παλιά στην Ανατολή, ο βελονιστής έκανε τη διάγνωση με το παρουσιαστικό του αρρώστου, με τα συμπτώματα του, έβλεπε τη γλώσσα του, τους παλμούς του, με διάφορες τεχνικές που έδειχναν τη ροή των μεσημβρινών μέσα στο σώμα.

 Από κει και πέρα, πώς λειτουργεί η θεραπεία και πώς αναγνωρίζουμε την αντίδραση του ασθενούς σώματος σ’ αυτήν;

 Ο βελονισμός έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα ηλεκτροχημικό φαινόμενο. Υπάρχει ροή ενέργειας στο σώμα μας. Οι βελόνες , που έχουν στο κεφάλι τους ένα σπείραμα όπως το πηνίο, μπαίνουν επιφανειακά στο δέρμα , μπλοκάρουν ή ξεμπλοκάρουν κάποιους ηλεκτρικούς κόμβους και γίνεται ουσιαστικά μια αντίδραση μεταξύ του σώματος και της ατμόσφαιρας η οποία έχει ιόντα, θετικά και αρνητικά. Ταυτόχρονα η είσοδος της βελόνας προκαλεί ερεθισμό σε κάποια ηλεκτρικά κύτταρα, βγάζοντας ορισμένες χημικές ουσίες. Π.χ. αν θέλουμε σε μια θεραπεία οσφυαλγίας όπου έχουμε πόνο και σπασμό των μυών της πλάτης , μπορούμε με το βελονισμό να προκαλέσουμε την παραγωγή μυοχαλαρωτικών ουσιών και αντιφλεγμονοδών.

Ετσι έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Το ποιες ουσίες θα εκρίθουν, αυτό μπορεί να το κατευθύνει ο βελονιστής.Υπάρχουν αρμονικές, μυοχαλαρωτικές, καταπραϋντικές ενδορφίνες. Οι τελευταίες είναι πάρα πολύ δυνατό παυσίνοπο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε εγχειρήσεις, ως αναλγητικό ή σε καρκινοπαθείς με τρομερούς πόνους. Οι ενδορφίνες εκλύονται στα πρώτα λεπτά , μετά από ένα οξύ περιστατικό, ως αντίδραση του σώματος στον πόνο. Είναι ουσίες συγγενικές προς τη μορφίνη. Αυτές, λοιπόν , μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω του βελονισμού σε ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να χειρουργηθεί με την κλασσική νάρκωση. Γι’ αυτό πολλά νοσοκομεία χρησιμοποιούν νάρκωση με βελονισμό. Και δύο νοσοκομεία στην Ελλάδα, ήδη το χρησιμοποιούν , πειραματικά και, ξέρετε μπορεί να γίνει εγχείριση ανοικτής καρδίας για 6 ώρες χωρίς να πάρει αναισθητικό ο άρρωστος…

Θα δώσω πάλι το παράδειγμα της εαρινής αλλεργίας, όπου η ιατρική καταφεύγει σε δριμύτατα μέσα, κορτιζόνες , φάρμακα απ’ το στόμα , που συνήθως βοηθάει λίγο. Ενώ στο βελονισμό μπορεί να ιανθεί. Σε πόνους από οστεοπόρωση, από ρευματισμούς , από οξεία περιστατικά περιαρθρίτιδας , από τενοντίτιδες , η ιατρική συνιστά ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη θεραπεία. Αυτή τη θεραπεία μπορεί να την κάνει καλύτερα μ ο βελονισμός και με πιο θεαματικά αποτελέσματα , χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. 

Ουσιαστικά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάπλωση του βελονισμού στον κόσμο , είναι οι φαρμακοβιομηχανίες. Παίζονται τεράστια συμφέροντα. Μπορεί ένας ασθενής να αποφύγει πάρα πολλά φάρμακα με το βελονισμό. Σε πολλές παθήσεις που χρειάζονται πολλά φάρμακα, ακριβά φάρμακα ο βελονισμός βοηθάει στο να περιοριστούν τα φάρμακα. Κι αυτό δεν είναι μόνο καλό στην τσέπη του ασθενή , είναι καλό και για την υγεία του. Εάν βέβαια ο ασθενής παίρνει φάρμακα για άλλους λόγούς , για ζάχαρο ,για διαβήτη για την καρδία, για ιλίγγους, αν δεν μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει , συνεχίζει να τα παίρνει. Όμως παράλληλα με το βελονισμό δεν χρειάζεται να παίρνει παυσίπονα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο βελονιστής πρέπει να έχει σπουδάσει και ιατρική, για να έχει επίγνωση του τι συστήνει.

Ο βελονισμός προχωράει παράλληλα με την τεχνολογία. Τώρα, ας πούμε ,μπορούμε με την βοήθεια συσκευών να μετρήσουμε τις αντιστάσεις του σώματος στα σημεία των μεσημβρινών που θα επέμβουμε. Υπάρχει η συσκευή ηλεκτροβελονισμού που χρησιμοποιείται για τη διέγερση των τοποθετημένων βελονών με ηλεκτρικό ρεύμα.. Η δυτική ιατρική μπορεί να καταλάβει πως λειτουργεί ο βελονισμός. Και σ’ αυτό είναι μεγάλη η συμβολή των Ρώσων ,που έκαναν έρευνες. Η λειτουργία λοιπόν του βελονισμού έχει εξηγηθεί επιστημονικά Το πρόβλημα είναι, ότι οι αρχαίοι Κινέζοι , είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο από το σημείο που βρισκόμαστε εμείς τώρα. Ομως, καταστράφηκαν πολλά βιβλία στις διάφορες κατακτήσεις και τους πολέμους. Αλλωστε υπήρξε και μια περίοδος που ο βελονισμός είχε απαγορευτεί στην Κίνα λόγω ανοίγματος της αυτοκρατορίας στο δυτικό πολιτισμό. Εκεί ,πρέπει να καταστράφηκαν πολλά. κείμενα με πληροφορίες σημαντικές.. Ετσι ο βελονισμός ξεκίνησε πάλι από χαμηλά ,και οι έρευνες συνεχίζονται………..